Παράταση αποσπάσεων εκπαιδευτικών που σύναψαν γάμο με μόνιμο κάτοικο της χώρας απόσπασης

Παράταση αποσπάσεων εκπαιδευτικών που σύναψαν γάμο με μόνιμο κάτοικο της χώρας απόσπασης

Αρ. Πρωτ. 7054/04.3.2010

Προς Υπουργό:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Σημαντικό είναι το θέμα που, χρόνια τώρα, βρίσκεται στο επίκεντρο και αφορά το ζήτημα της παράτασης των αποσπάσεων πέραν της πενταετίας, των εκπαιδευτικών που έχουν συνάψει γάμο με κάτοικο της χώρας απόσπασης, που διαμένει σε αυτήν μόνιμα. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα εν λόγω άτομα, σχετίζεται με την διάκριση των γάμων εκπαιδευτικών με μόνιμους κατοίκους του εξωτερικού σε γάμους πριν και μετά το 1996 και αφορά την παράταση της απόσπασής τους.

Το αξιοσημείωτο είναι, ότι οι εκπαιδευτικοί αυτοί με τον γάμο τους, αποκτούν πλέον ισχυρούς δεσμούς με την χώρα υποδοχής. Σε αυτό, έρχεται να προστεθεί το γεγονός, ότι το κράτος εξοικονομεί για έκαστο εκπαιδευτικό ένα επιμίσθιο κάθε μήνα, κάτι που πραγματικά σημαίνει εξοικονόμηση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Επομένως στη δεδομένη οικονομική περίοδο, η λύση που μπορεί να δοθεί στο ζήτημα που ταλανίζει τους εκπαιδευτικούς αυτής της κατηγορίας, θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί στην κατάργηση του χωρισμού των γάμων σε προ και μετά το 1996, μέσω οριστικής νομοθετικής ρύθμισης;

Απάντηση Υπουργείου